Sună acum! 0903 760 883
1,92 EUR/min (cu TVA inclus)
 
 
Aveți nevoie de ajutor? ASTROTV.RO Informații: 0213173566
Frumuseţe și sănătate

Farmacia din bucatarie

Farmacia din bucatarie
 
Stiati ca in bucatarie aveti o adevarata farmacie naturista? In zilele noastre pentru a imbunatatii gustul preparatelor culinare folosim condimente, despre care poate nu stiati ca sunt si tamaduitoare si pot fi folosite si in scop terapeutic.
Pe langa gustul imbunatatit al mancarurilor noastre de zi cu zi, contimentele sunt si sursa de antioxidanti, vitamine,  oligoelemente si minerale necesare unui aport zilnic necesar pentru o buna dezvoltare a organismului, dar mai au si proprietati antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, antifungice sau de intarire a imunitatii.
Astazi as vrea sa vorbim despre cele mai folosite condimente din preparatele romanesti:
Sarea de bucatarie
sare

 
Zilnic folosim sare in orice preparat culinar, chiar si la dulciuri daca punem un varf de lingurita de sare potentiem gustul preparatului. Sarea de bucatarie, adica clorura de sodiu este foarte necesara proceselor de functionare ale tutror celulelor organismului uman, intervenind in echilibru hidrosalin, influenteaza tensiunea arteriala, mentine hemostaza mediului intern, are rol in mentinerea la parametrii normali a activitatii musculare si nervoase. Aproximativ 30% din sodiul prezent in corp este depozitat in oase, restul fiind distribuit in lichidele organismului. Este un constituent de baza al plasmei sangvine, iar 60% din totalul sau se afla in lichidele extracelulare (cele care scalda celulele). Prin prezenta sa in concentratie mare in sistemul circulator, influenteaza tensiunea si are rol anticoagulant. Impreuna cu un alt electrolit important, potasiu, sodiul intervine in mentinerea valorilor normale ale pH-ului sangvin.
Printre alte efecte benefice ale sodiului se numara si interventia sa in procesul de metabolizare a nutrientilor, cu eliberare de energie pentru desfasurarea corecta a activitatii organismului, precum si realizarea unei suprafete protectoare pentru mucoasa gastrica, impiedicand astfel erodarea ei prin actiunea sucurilor digestive acide (cu aparitia ulterioara a ulcerului gastric).
Astfel un necesar de 7 g zilnic ajuta la mentinerea tuturor acestor functii, iar lipsa totala a sarii va deregleaza tensiunea arteriala, scazand drastic valorile acestora, dand si ameteli, pentru ca este necesar pentru producerea energiei la nivel intercelular. Necesarul zilnic de sare pentru un adult este de 6g pe zi, la copii doar de 3g pe zi.
Toate legumele au o cantitate de clorura de sodiu, adica sare, in ele, astfel ca o alimentatie necesara inseamna ca nu necesita sa adaugam prea multa sare la preparate, ci doar cat sa potentieze gustul mancarurilor.
Excesul de sare creeaza un dezechilibru in organism, la fel si lipsa acesteia, asa ca nu o scoateti din alimentatie, dar nici nu abuzati de sarea de bucatarie!
Piperul negru
piper

 
Multă lume folosește piperul negru pentru a condimenta preparatele din carne sau legume, precum și ouăle sau diverse salate. O linguriță de piper negru are cam 5 calorii, 10 mg de calciu, 30 mg de potasiu, 10 mcg de luteină și zeaxantină, 12 mcg vitamina A și cantități mai mici din diverse alte vitamine și minerale.
În prezent, nu există reguli dietetice privind cantitatea de piper negru pe care ar trebui să o consume o persoană de orice sex sau grupă de vârstă. Cu toate acestea, ghidurile dietetice internaționale menționează că adăugarea de ierburi și condimente în mâncare poate contribui la un plus de aromă, mai ales dacă o persoană încearcă să-și reducă aportul alimentar de zahăr, sare și grăsimi saturate.
Piperul negru are o serie de proprietăți și beneficii potențiale pentru corp și creier, datorită compusului piperină, astfel: piperina, compusul vegetal din piper negru, are puternice proprietăți antioxidante. Organismul creează radicali liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele, atât în mod natural, cât și ca răspuns la stresul din mediu. Excesul de radicali liberi poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli inflamatorii, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
Cercetările au arătat că dietele bogate în antioxidanți ar putea diminua daunele provocate de radicalii liberi. De exemplu, o revizuire a unor studii în eprubete și pe rozătoare au constatat că suplimentele de piper negru și piperină pot preveni sau încetini progresul daunelor provocate de radicalii liberi și de boli precum ateroscleroza, diabetul și cancerul.
Câteva recenzii și studii indică potențialul antibacterian al piperinei. De exemplu, o analiză de proporții reduse a studiilor care implică proprietățile antibacteriene ale piperului negru împotriva bacteriilor gram-pozitive, cum ar fi Staphylococcus aureus, cercetătorii au concluzionat că acest condiment ar putea fi un ingredient puternic pentru viitoarele terapii împotriva bolilor infecțioase și a agenților patogeni de origine alimentară.
O altă analiză la scară mai mare a examinat studii de laborator și umane care implică numeroasele proprietăți farmacologice ale piperinei, inclusiv proprietăți antibacteriene. La fel, un studiu în eprubetă a constatat că piperina poate ajuta la combaterea agenților patogeni multirezistenți. Cu toate acestea, oamenii de știință sugerează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a emite concluzii mai clare.
Cercetătorii care au efectuat un studiu al purceilor care au fost împarțiți aleatoriu în două grupuri, unul cu o dietă suplimentată cu piper negru, altul cu o dietă fără piper, au observat modificări în timpul perioadelor de creștere și de îngrășare. 
Ei au descoperit că la purceii care au avut o alimentație suplimentată cu piper negru s-a observat o creștere semnificativă a lipoproteinelor cu densitate mare (adică a colesterolului bun) comparativ cu alți purcei. Savanții cred că aceste rezultate ar putea justifica studii suplimentare pentru a explora efectele potențiale benefice asupra metabolismului lipidelor la om.
Un mic studiu cu participanți umani asupra efectelor unui supliment care conținea mai multe ingrediente alimentare bioactive - inclusiv piperina - asupra rezistenței la insulină a constatat o îmbunătățire a sensibilității la insulină. Aceasta înseamnă că hormonul insulină a fost mai capabil să regleze absorbția glucozei. Cu toate acestea, deoarece suplimentul conținea mai multe ingrediente alimentare, nu este clar dacă piperina singură ar fi produs aceleași rezultate.
Unele cercetări sugerează că piperul negru poate contribui la creșterea absorbției nutrienților, precum și la afișarea unui comportament asemănător prebioticelor, ajutând la reglarea microbiotei intestinale și la îmbunătățirea sănătății gastrointestinale.
Mai multe studii pe animale au arătat că piperina poate îmbunătăți funcția creierului, în special pentru simptomele asociate cu afecțiuni degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer. Cercetătorii au descoperit că piperina a contribuit la îmbunătățirea memoriei la șobolani cu Alzheimer, precum și la reducerea formării de plăci amiloide. Acestea sunt fragmente de proteine dăunătoare care se dezvoltă mai întâi în zonele creierului legate de memorie și funcția cognitivă.
Și un studiu cu participanți umani a descoperit o asociere între boala Alzheimer și nivelurile de piperină, dar cercetătorii au declarat că nu au putut găsi un motiv pentru această legătură și au declarat că sunt necesare mai multe investigații.
Ca orice condiment insa nu trebuie consumat in exces.
Astept cu drag comentariile dumneavoastra si mi-ar placea sa stiu despre ce alte condiment folosite in bucatarie de catre dumneavoastra ati dori sa vorbim, sa va spun ce beneficii au pentru sanatatea dumneavoastra.
 
 


Ce este AstroTV?

Astrotv.ro este mai mare comunitate de astrologi și clarvăzători de pe internet care furnizează consiliere telefonică. În cei peste 10 ani de existență, ASTROTV.RO a făcut deja peste 4 milioane de predicții, ritualuri, dezlegare de farmece și numeroase alte consultări telefonice. A ajutat pe mulți să-și găsească calea în viață, le-a oferit răspunsuri precise care le-au îmbunătățit viața. Ceea ce oferim este mai mult decât ghicit sau vrăjitorie. Clarvăzătorii și astrologii noștri cu ani de experiență te pot ajuta să găsești calea spre fericire și echilibru. Toate astea pot fi dobândite cu ușurință. Sunând experții noștri ai și făcut primul pas!

Consilierii noștri spirituali îți stau la dispoziție zi de zi, 24 de ore din 24. Apelează la unul dintre ei încă azi! Toate convorbirile telefonice sunt confidențiale, și nu vor ajunge la urechi neautorizate. Totul rămâne între tine și consilierul tău. Îți garantăm confidențialitate și siguranță maximă, pentru ca tu să poți beneficia de sfaturile primite. Satisfacție 100%!

 

Comentarii

Am depasit momentele grele cu ajutorul dansei.De la mine aveti 5 stele.
Sorina
2024. mai 15.
Interior: 700
Sunați-măIndisponibilOcupat
Cea mai mare comunitate de clarvăzători din România, disponibilă 24 de ore din 24 prin telefon.
0903 760 883
1,92 EUR/min (cu TVA inclus)
Dona
Interior:
 
Deeamaanth
Interior:
 
Eliza
Interior:
 
Raisa Rai
Interior:
 
Sonia
Interior:
 
Carla
Interior: